Moraira - Costa Blanca

Moraira
algemene informatie
feesten
golf
jachthaven
kermis
markten
medische voorzieningen
onroerend goed
overwinteren
parkeren
reizen naar Moraira
stranden
vakantie in Moraira
verse vis
vervoer
weer & klimaat
winkelen

Costa Blanca
Alicante
Altea
Benidorm
Calpe
Denia
Guadalest
Valencia
Villajoyosa
Xalo - Jalon

Handig
meer Moraira informatie
links
contact

Xalˇ (Jalˇn)

Ten zuidwesten van Moraira, enkele kilometers ten westen van snelweg A-7, ligt het dorp Xalˇ. Op veel kaarten wordt de plaats aangeduid als Jalˇn. De reistijd naar Xalˇ via Benissa bedraagt afhankelijk van je vertrekpunt in Moraira zo'n 25 tot 40 minuten.
De bezienswaardigheden van Xalˇ zijn de kerken Santa Maria en Santo Domingo, de wijnco÷peratie Virgin Probe en de botanische tuin Finca la Cuta (alleen open in het weekeinde). Zoals veel plaatsen in de omgeving vind je ook hier een (klein) historisch centrum wat enkele mooie foto's op kan leveren.

   

Wat Xalˇ vooral de moeite waard, is de vlooienmarkt die elke zaterdag tegenover de wijnco÷peratie gehouden wordt. Dit is in het noordoosten van het dorp. De meer dan honderd kraampjes en stalletjes strekken zich uit over een afstand van zo'n driehonderd meter en bieden een hoop interessante maar ook minder interessante spullen, van oud tot gloedjenieuw.
Wie een dag eerder de wekelijkse vrijdagmarkt in Moraira bezocht heeft zal zien dat een aantal kraampjes dezelfde tassen, zonnebrillen, hoeden en Spaanse jurken aanbieden die je ook op de markt in Moraira volop kunt vinden. Vermoedelijk zijn het zelfs dezelfde marktkooplui die de hele regio rondgaan.

    

Hetgeen wat deze vlooienmarkt echter interessant maakt is de aanwezigheid van alle kraampjes waar de echte liefhebbers van vlooienmarkten en rommelmarkten op afkomen. Oude gebruiksvoorwerpen die onze kinderen alleen nog maar van wikipedia kennen, leuke decoratieve items voor in of rondom je woning, tweedehands authentieke Spaanse jurken, oude meubeltjes die in onze inrichting niet misstaan, elpee's en andere leuke dingen die een dergelijke markt zo interessant kunnen maken.

 

   

Zo waren wij al twee jaar op zoek naar een schilderij voor boven onze zithoek en wilde iets hebben wat er naar ons idee uitknalde. Wat we exact zochten was moeilijk te beschrijven, we wisten dat het iets was waar we tegenaan moesten lopen. Laat het nou juist op deze vlooienmarkt zijn dat we de kunstenaar Isla zagen met een kunstwerk waarvan we wisten dat het zeker goed zou staan binnen onze moderne inrichting. Voor een bedrag wat slechts een fractie is van wat je in een atelier zou betalen hebben we het werk aangeschaft en meegenomen naar Nederland. Een leuk aandenken aan de prachtige streek Costa Blanca waar we nu elke dag tegenaan kunnen kijken.

     

Als je de vlooienmarkt wil bezoeken kan beter op tijd gaan, want omstreeks half twee beginnen de eerste handelaren al op te ruimen en om half drie is het echt afgelopen. Wie ook de wijnco÷peratie wil bezoeken moet er rekening mee houden dat ook deze om half drie haar deuren voor het publiek sluit.

Meer Xalˇ?
Xalˇ op mooistedorpjes.nl

Meer Costa Blanca?
Bekijk informatie over andere plaatsen aan de Costa Blanca

     
 

 

ę Moraira-informatie.nl - het kopiŰren van teksten en foto's is niet toegestaan - cookies & privacy