Sluiten

Altea

Altea

De plaats Altea ligt ten zuiden van Moraira, op ongeveer een half uurtje rijden. In kilometers is het korter om langs de kust via Calpe te rijden, maar in de praktijk is de route langs snelweg A7 iets korter en voor eventuele medepassagiers wat aangenamer omdat je minder bochtenwerk voor je kiezen krijgt. Eenmaal in Altea aangekomen is het eventjes kijken waar je naartoe wilt, want hier ligt de oude binnenstad niet langs de kust, maar op een heuvel die waardoor de Virgin del Consuelokerk met haar blauwe koepels uittorent boven de stad.

Wie de oude binnenstad wil bezoeken die zal door vrij nauwe straatjes naar boven moeten rijden en kijken of er daar geparkeerd kan worden. Parkeren kan ook aan de randen van de binnenstad in enkele parkeergarages. Je moet dan echter wel een stukje omhoog lopen voordat je mag genieten van het prachtige plein bij de kerk Nuestra Señora del Consuelo en het indrukwekkende uitzicht op Altea, de Middellandse Zee en het verderop gelegen Benidorm. Het plein zelf is ook bijzonder sfeervol, zeker als de avond valt. De terrassen zitten hier dan ook vrijwel elke avond erg vol. Een aantal kunstgaleries maken het plaatje compleet. Wie een beetje goed oplet, zal ook in het centrum zelf wat kunstwerken kunnen spotten.

Witte huisjes

Altea

Behalve het plein vallen hier ook de straatjes op met de vele witte huisjes. Deze straten stammen uit de tijd dat de moren hier de scepter zwaaiden en veel huizen zijn nog redelijk in de oorspronkelijke staat. Een wandeling door de met kiezels ingelegde wandelpaden en trappen is zeker de moeite waard, vergeet zeker niet om je fotocamera mee te nemen zodat je hier een aantal prachtige plaatjes kunt schieten. Wie de Moorse kerk op haar mooist vast wil leggen moet dat eigenlijk niet in de stad zelf doen, maar dan het beste met het ochtendlicht een mooi plekje opzoeken op één van de heuvels ten noordwesten van de stad. Vergeet niet om lens met goed telebereik mee te nemen (minimaal 200-250 mm voor een digitale camera, beter nog 300 of 400 mm) en een (hand)statief om scherpe foto’s te maken.

Het nieuwe deel van Altea

Altea

Het nieuwe Altea, het deel dat langs de kust ligt, lijkt vooral in de eerste jaren van het ontstaan van het massatoerisme in Spanje ontstaan te zijn. Veel op elkaar lijkende appartementengebouwen in verre van aantrekkelijke straten zijn kenmerkend voor dit deel van Altea. Zelfs de boulevard, die voor een groot deel door een weg van het strand en de zee gescheiden is, is geen echte publiekstrekker te noemen. Wie weinig eisen stelt zal het hier prima naar zijn of haar zin hebben, maar voor de verwende toerist heeft Altea simpelweg te weinig te bieden.

Vakantie in Altea

Wie in of rondom Altea wil overnachten kan niet alleen kiezen uit diverse appartementencomplexen en hotels, maar vooral ook uit de vele villa’s die rondom Altea te vinden zijn. Vooral in de buurt van het kleine nabijgelegen dorpje Altea la Vella en de urbanisatie Altea Hills vind je veel villa’s die in particuliere handen zijn, vrijwel altijd voorzien van een privézwembad en vooral in deze streek hebben de villa’s vaak een voortreffelijk uitzicht op Altea, de baai, de bergen en Benidorm.

Altea
Altea