Sluiten

Denia

Denia

Op ongeveer een half uur rijden van Moraira ligt de plaats Denia. De meeste gidsen hebben het over een dorp vanwege het vrij lage aantal inwoners (ongeveer veertig duizend), maar het lijkt meer op een kleine stad dan op een dorp. Ondanks de aanwezigheid van tientallen hotels en appartementencomplexen en de nodige toeristen oogt Denia niet als een super toeristische plaats. Er is hier een juiste verhouding ontstaan van een authentieke Spaanse plaats en het toerisme.

Kasteel van Denia

Kasteel van Denia

Een grote trekpleister van Denia is het kasteel van Denia, dat boven de plaats uitkomt en daarom ook een mooi uitzicht over Denia en de jachthaven biedt. Het kasteel is gebouwd omstreeks de 11e/12e eeuw na Christus en in de nabije omgeving zijn ook nog oudere resten te vinden uit de Romeinse tijd.

Wie het kasteel wil bezoeken die moet goed rekening houden met de openingstijden. Deze zijn bijna per maand verschillend. Het grote verschil zit hem in de siësta, die in de zomermaanden langer duurt, en in de avondsluiting die in de zomer later is dan in de winter en lente. Hier geldt dat je in de zomermaanden het beste de ochtend kunt gebruiken voor een bezoek aan de burcht. Het is aardig wat klimwerk en wandelen en op hete zomerdagen is dat geen pretje vlak na de siësta.

Tijdens het bezoek aan het kasteel kun je ook het Archeologisch Museum bezoeken dat zich op het terrein van het kasteel bevindt. Ook leuk zijn de oude straatjes ten westen en oosten van het kasteel. Schattige huisjes in allerlei kleuren zijn de veelal in uitstekende staat van onderhoud en vaak een lust voor het oog. Ten zuiden van de kasteelingang vind je ook het aantrekkelijke plein Plaza de la Constitución met daaraan het statige gemeentehuis en de “Iglesia de la Asunción”, een mooie kerk in moderne barok stijl.

Marques de Campo

Marques de Campo

Iets zuidelijker ligt de straat Marques de Campo. Deze rijkelijk met bomen gevulde straat is gevuld met leuke winkeltjes en een aantal gezellige terrasjes. In het zuidoostelijke deel van deze straat bevindt zich ijssalon Verdú, waar ze het ijs zelf nog op ambachtelijke wijze achter in de zaak bereiden. Het ijs smaakt goed en je proeft dat het geen fabrieksijs is. Het is echter wel iets aan de zoete kant en moet het wat betreft smaak afleggen tegen de betere ijssalons die wij in Italië bezocht hebben. Je merkt toch dat de echte meesters op het gebied van ijs zich in Italië bevinden en niet in Spanje.

Strand en haven

haven van Denia

Wie van het strand houdt is in Denia op de juiste plaats. Zowel ten westen als ten oosten van de haven liggen meerdere stranden die vaak lang en vrij breed zijn. Voldoende keuze voor de zon- en strandliefhebbers. Langs de kust van het oostelijk gelegen strand Playa Punta Negra kun je ook uitstekend terecht om te snorkelen of te duiken.

Wie liever een boottochtje maakt kan dat doen vanuit de centraal gelegen jachthaven van Denia. Vanuit de haven van Denia vertrekken ook de veerboten naar de eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca. Met de dagelijkse veerdiensten van Balearia vaar je in ongeveer vier uur naar feesteiland Ibiza. Voor de schema’s en tarieven kun je kijken op www.balearia.com.

Feesten

Denia is de stad van de feesten. De jaarlijkse kalender staat bomvol met allerlei feesten die vaak hun oorsprong vinden in het katholieke geloof. Het begint al op 5 januari met de processie van de Drie Wijzen en het eindigt op 13 december met een openluchtbeurs “Pilgrimage to Saint Lucia’s Hermitage”. Dit is uiteraard als je het over vrijwel heel de wereld gevierde Nieuwjaar en Kerstmis buiten beschouwing laat. Vooral in laatste tien dagen van juni is het raak met diverse feesten die elkaar opvolgen. Leuk voor de toeristen is “Bulls to the sea” dat in juli gehouden wordt op het terrein bij de jachthaven. In een tijdelijke arena wordt onder grote publieke belangstelling een stier losgelaten die door moedige mannen en vrouwen naar de zee gelokt moeten worden. Het doel is om de stier in het water te krijgen en daarbij zelf niet gewond te raken of een nat pak te halen.

Voor een actueel overzicht van alle feesten en meer achtergrondinformatie kun je terecht op het toeristenbureau van Denia aan Placa Oculista Buigues 9 in Denia. Hier kun je ook terecht voor plattegrondjes van de stad en informatie over alles wat er in Denia en de omgeving te zien en te doen is. Het personeel is over het algemeen behulpzaam, vriendelijke en spreekt goed Engels.

Naar Denia reizen per auto

Vanuit Moraira kun je via twee routes naar Denia rijden. De meeste navigatiesystemen zullen je deels over de snelweg A-7 sturen. Dit is in kilometers iets langer, door de tol iets duurder en zeker minder mooi dan binnendoor.

De mooiere en kortere route is via de CV-734 en CV-736 langs Jávea (Xábia) naar Denia. Het stuk tussen Javea en Denia heeft wat bochtenwerk in petto dat door medepassagiers niet altijd gewaardeerd wordt. Vlak na Javea kun je een uitstapje maken naar Cap Sant Antoni, een berg langs de kust die een prachtig uitzicht biedt en waar je ook meerdere routes voor hikers vindt. De reistijd over beide routes is ongeveer gelijk in theorie, in de praktijk zal de route over de snelweg vaak enkele minuten sneller zijn.

Denia
Denia