Sluiten

Xaló

Xaló

Ten zuidwesten van Moraira, enkele kilometers ten westen van snelweg A-7, ligt het dorp Xaló. Op veel kaarten wordt de plaats aangeduid als Jalón. De reistijd naar Xaló via Benissa bedraagt afhankelijk van je vertrekpunt in Moraira zo’n 25 tot 40 minuten.
De bezienswaardigheden van Xaló zijn de kerken Santa Maria en Santo Domingo, de wijncoöperatie Virgin Probe en de botanische tuin Finca la Cuta (alleen open in het weekeinde). Zoals veel plaatsen in de omgeving vind je ook hier een (klein) historisch centrum wat enkele mooie foto’s op kan leveren.

Vlooienmarkt op zaterdag

Xaló

Wat Xaló vooral de moeite waard, is de vlooienmarkt die elke zaterdag tegenover de wijncoöperatie gehouden wordt. Dit is in het noordoosten van het dorp. De meer dan honderd kraampjes en stalletjes strekken zich uit over een afstand van zo’n driehonderd meter en bieden een hoop interessante, maar ook minder interessante spullen, van oud tot gloedjenieuw.

Wie een dag eerder de wekelijkse vrijdagmarkt in Moraira bezocht heeft, zal zien dat een aantal kraampjes dezelfde tassen, zonnebrillen, hoeden en Spaanse jurken aanbieden die je ook op de markt in Moraira volop kunt vinden. Vermoedelijk zijn het zelfs dezelfde marktkooplui die de hele regio rondgaan.

De moeite waard

Xaló

Hetgeen wat deze vlooienmarkt echter interessant maakt, is de aanwezigheid van alle kraampjes waar de echte liefhebbers van vlooienmarkten en rommelmarkten op afkomen. Oude gebruiksvoorwerpen die onze kinderen alleen nog maar van wikipedia kennen, leuke decoratieve items voor in of rondom je woning, tweedehands authentieke Spaanse jurken, oude meubeltjes die in onze inrichting niet misstaan, elpee’s en andere leuke dingen die een dergelijke markt zo interessant kunnen maken.

Zo waren wij al twee jaar op zoek naar een schilderij voor boven onze zithoek en wilde iets hebben wat er naar ons idee uitknalde. Wat we exact zochten was moeilijk te beschrijven, we wisten dat het iets was waar we tegenaan moesten lopen. Laat het nou juist op deze vlooienmarkt zijn dat we de kunstenaar Isla zagen met een kunstwerk waarvan we wisten dat het zeker goed zou staan binnen onze moderne inrichting. Voor een bedrag wat slechts een fractie is van wat je in een atelier zou betalen hebben we het werk aangeschaft en meegenomen naar Nederland. Een leuk aandenken aan de prachtige streek Costa Blanca waar we nu elke dag tegenaan kunnen kijken.

Ga op tijd

Als je de vlooienmarkt wil bezoeken kan beter op tijd gaan, want omstreeks half twee beginnen de eerste handelaren al op te ruimen en om half drie is het echt afgelopen. Wie ook de wijncoöperatie wil bezoeken moet er rekening mee houden dat ook deze om half drie haar deuren voor het publiek sluit.

De meeste keus heb je sowieso als je zo vroeg mogelijk komt. De kans op koopjes neemt echter toe naarmate het einde van de markt in zicht is. Handelaren die een matige dag gehad hebben, zullen dan eerder geneigd zijn wat verder met de prijs te zakken. Goed onderhandelen is het advies, waarbij je de verkoper wel in zijn waarde laat. Afdingen doe je altijd met respect.