Sluiten

Villajoyosa

Villajoyosa

Het dorp Villajoyosa (lokaal ook aangeduid als La Vila Joiosa) ligt ongeveer tien kilometer ten zuiden van Benidorm en op zo’n veertig kilometer van Moraira. Villajoyosa staat bekend om de karakteristieke kleurrijke huizen, om de zeevaart en om de chocolade-industrie. Chocoladefabriek Valor is ontstaan in het jaar 1881 en produceert nog steeds diverse chocoladeproducten. Een deel van de fabriek is ingericht als een chocolademuseum.

Ook de fabriek van de familie Perez is omgetoverd tot een chocolademuseum. Hier kun je vrijwel alle dagen terecht voor een gratis rondleiding, die meestal gegeven wordt door leden van de Perez familie en eindigt uiteraard in een winkeltje waar je de Perez producten kunt kopen. De fabriek is een leuk uitje in combinatie met een bezoek aan Villajoyosa, waarbij je moet rekenen op een totaal museumbezoek van ongeveer een half uur. Het bezoek zal geen schokkende culturele ervaring zijn, maar zeker kinderen vinden het vaak toch wel interessant om te zien.

Wat betreft de kwaliteit van de chocoladeproducten vinden wij het minder bijzonder, zeker omdat je in België een aantal chocolatiers kunt vinden die het niveau van chocolade ontstijgen en pure kunst van chocolade maken, zowel in vorm als in smaken.

Het dorp zelf

Villajoyosa

Wie het chocolademuseum bezoekt moet zeker een kijkje gaan nemen in het dorp zelf. Het lange en brede strand met de kenmerkende gekleurde visserswoningen vormen een plaatje om te bekijken en te fotograferen. Deze authentieke huizen zijn voorzien van felle kleuren als herkenningspunt voor vissers uit het dorp die huiswaarts keerden. Binnen de Costa Blanca wijkt deze stijl duidelijk af, waardoor een bezoek aan het dorp Villajoyosa zelf voor toeristen een andere beleving oplevert dan een bezoek aan welke andere plaats aan de Costa Blanca dan ook.

Binnen Villajoyosa vind je de nodige winkeltjes, barretjes en restaurants. Je zult hier geen winkelbelevenis hebben zoals je die in een grote stad zoals Alicante of Valencia kunt ervaren, maar het moet niet al te lastig zijn om leuke souvenirs te kopen.

Een relaxte wandeling door Villajoyosa en langs het strand zal je niet meer dan een uur kosten. Je kunt je bezoek aan Villajoyosa verlengen door te zonnebaden op het grote zandstrand of door lekker op een terras te genieten van een koel drankje en de lokale gastronomie.

Villajoyosa
Villajoyosa